31 Mart seçimleri için pusulalar tanıtıldı : 34 siyasi partiyle seçmenleri uzun bir oy pusulası bekliyor

Posted by

Oy Pusulaları ve Adaylar:
Seçime 34 siyasi parti katılacak.
Seçime toplamda 34 siyasi parti katılacak. Partilerin oy pusulasındaki sıralaması; AK Parti 1, İYİ Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34, şeklinde olacak.

Partilerin oy pusulasındaki sıralaması kura ile belirlendi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 49, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 24 aday yarışacak.

Büyükşehir belediye başkanlığı için oy pusulası beyaz, il genel meclisi üyelikleri için oy pusulası turuncu, belediye başkanlığı için oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliği için oy pusulası ise sarı renkli olacak. Seçmenler, tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için olan beyaz pusulanın boyu yaklaşık 1 metre olacak.

Oy verme saatleri:
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme saatleri 07.00-16.00 olacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Oy Verme İşlemi:
Her seçmen, kayıtlı olduğu sandıkta oy kullanabilecek.

Basılan mühür dışarı kalacak şekilde pusula katlanacak ve zarfa atılacak.
Mühür partinin ya da adayın olduğu alana basılacak, taşması halinde oy geçersiz kılınacak.
Basılan mühür dışarı kalacak şekilde pusula katlanacak ve zarfa atılacak.
Cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak.

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek, hangi seçim çevresinin seçmeniyse sadece o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek. Büyükşehir olmayan illerde, il genel meclis üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık ile ihtiyar heyeti için oy verilecek.

Yurt dışındaki Türk vatandaşı seçmenler yerel seçimde oy kullanamayacak.

Büyükşehirlerde; öncelikle büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Diğer illerde ise sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Yurt dışındaki Türk vatandaşı seçmenler yerel seçimde oy kullanamayacak.

Kaynak:
http://Yüksek Seçim Kurulu (YSK) resmi web sitesi: https://en.wikipedia.org/wiki/YSK Yerel Seçimler 2024 haberleri: https://tr.wikipedia.org/wiki/2024_T%C3%BCrkiye_yerel_se%C3%A7imleri

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir